Col·laboració de l’Escola Iris amb els campaments saharauis

Col·laboració de l’Escola Iris amb els campaments saharauis

  • 6 de maig de 2024

Aquesta col·laboració va néixer fa 6 anys i és un conveni a 3 bandes: Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, Sant Vicenç dels Horts pel Sàhara i Fundació Iris

Aquest mes d’abril, dues mestres de l’escola Iris han viatjat al campament de refugiats saharauis de Boujdour, situat al sud d’Algèria, al desert del Sàhara. Allà es troba l’escola d’educació especial del campament que, a partir de la seva creació de manera autoorganitzada, ha anat consolidant-se i resistint sota unes condicions climàtiques i econòmiques complicades. L’entitat vicentina Sant Vicenç pel Sàhara li ha fet suport durant molts anys, proporcionant materials, vehicles de transport i suport econòmic per mantenir l’equip de treball.

Panoràmica del campament de refugiats de Boujdour

El 2018, mitjançant un conveni entre l’Ajuntament, l’entitat SVH pel Sàhara i l’escola Iris, es va encetar un projecte de col·laboració entre les dues escoles. En els successius viatges que s’han anat fent, interromputs pels anys de pandèmia, les mestres de l’escola Iris han visitat l’escola d’educació especial 27 de febrero per tal de treballar conjuntament amb les mestres i assessorar-les per millorar l’atenció a l’alumnat. S’han suggerit canvis en l’organització interna, en la repartició per aules dels infants i en el treball amb ells. També s’han fet formacions per compartir recursos que poguessin utilitzar en el dia a dia.

En aquest viatge, es va aprofitar la visita d’una comissió italiana formada per psiquiatres, neuròlogues i logopedes perquè fessin un diagnòstic més ajustat d’una de les alumnes. També es va participar en les visites rutinàries a famílies d’alumnes que assisteixen a l’escola.

 

Aquesta col·laboració  permet també visitar altres espais, com el Ministerio de Asuntos sociales y Promoción de la Mujer, on van tenir l’oportunitat de conversar amb la ministra Suelma Beiruk i el coordinador d’escoles d’educació especial, el Mohammed Salem, l’Hospital Central de Rabuni, el més gran dels campaments, i conviure amb les famílies saharauis. També es va visitar l’escola per alumnes amb autisme Nuat, al campament veí de Smara.

Ministerio de Asuntos Sociales y Promoción de la Mujer

Àrea d’odontologia i pròtesi de l’Hospital Central de Rabuni

Compartint una tarda amb la família que acull les mestres

Visita al centre Nuad

Agraïm l’acollida rebuda als campaments, el suport de SVH pel Sàhara i de l’ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Des de l’entitat apostem per col·laboracions encaminades a millorar la vida de persones amb discapacitat intel·lectual d’arreu.